Waarom is een samengesteld gezin zo moeilijk 

  • Berichtcategorie:Kind en Gezin
  • Leestijd:3 minuten gelezen
Waarom is een samengesteld gezin zo moeilijk 

Waarom is een samengesteld gezin zo moeilijk 

Een samengesteld gezin kan moeilijk zijn omdat het vaak gepaard gaat met veranderingen en aanpassingen in de gezinssituatie. Deze veranderingen kunnen gevoelens van verlies, angst en onzekerheid oproepen bij kinderen en volwassenen. 

Kinderen kunnen moeite hebben met het aanpassen aan een nieuwe stiefouder en eventuele nieuwe stiefbroers en zussen. Ze kunnen ook moeite hebben met het verliezen van hun oorspronkelijke gezinsstructuur en het aanpassen aan een nieuwe manier van leven. Volwassenen kunnen ook moeite hebben met het aanpassen aan een nieuwe gezinssituatie. Ze kunnen zich onzeker voelen over hun rol als stiefouder of stiefkind, en kunnen conflicten ondervinden met de andere volwassenen in het gezin.

De belangrijkste conflicten en spanningen in het samengestelde gezin in onze ervaring zijn: communicatieproblemen en onduidelijkheid over rollen, verantwoordelijkheden en verwachtingen. Ook kan er jaloezie ontstaan tussen stiefkinderen en biologische kinderen, of tussen stiefouder en biologische ouder. Korter gezegd: wie gaat over wie? Hoe is er dan plek voor iedereen?  .

Daarnaast kunnen financiële problemen ontstaan als gevolg van de scheiding, of als gevolg van het samenvoegen van twee gezinnen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat samengestelde gezinnen ook veel positieve aspecten kunnen hebben, zoals de kans om nieuwe relaties te bouwen en te leren van verschillende opvoedingstijlen en waarden. Kom je er nou niet uit met elkaar zoek dan ons op. Wij bieden professionele hulp. Zodat er ruimte komt voor iedereen mét plezier.

Maurits van Urk

Maurits van Urk

Ik ben Maurits. Naast Liesbeth ben ik de eigenaar van Blended Family. Over het ontstaan van ons bedrijf en onze visie kan je elders op deze site meer lezen. Mijn bijdrage aan de praktijk is naast alle producten die we aanbieden, het ondernemende deel. Ik houd er van om mensen en zaken in proces en beweging te te krijgen. Dat past goed bij het wat creatieve, licht ongeduldige karakter wat ik heb. Mensen ervaren mij als een warm, direct en betrokken mens en therapeut. Ik doe vrijwel alles met overgave. Ik houd van mensen die – net als ik – veel meemaken of meegemaakt hebben en daar mee leren te dealen of verdragen. Ik heb dan ook expertise en een voorliefde voor complexiteit: in samenwerking, in gezinnen, in mensen zelf. Om daarin te zoeken naar wat wel kan. Ik werk trouwens vanuit de Gestalttherapie. Wat dat is? Kom dan een keer koffie doen. Merk je het zo.