Vaderschap

  • Berichtcategorie:Kind en Gezin
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Een goede vader is iemand die zijn kinderen liefdevol opvoedt, zorgt voor hun welzijn en hen helpt om zich te ontwikkelen tot zelfstandige en verantwoordelijke volwassenen. Hij is betrokken bij hun leven en toont interesse in hun belangen en activiteiten. Een goede vader is ook een rolmodel en leert zijn kinderen goede waarden en normen. Een slechte vader is iemand die niet verantwoordelijk is voor de opvoeding en verzorging van zijn kinderen. Hij toont geen interesse of betrokkenheid in hun leven en negeert hun behoeften en welzijn. Hij kan ook gewelddadig, emotioneel of financieel misbruikend zijn. Een slechte vader kan ook een slecht rolmodel zijn en zijn kinderen leren ongezonde waarden en gedrag. 

Dat als algemeen kader en beschrijving. Ik merk zelf hoe belangrijk het is dat er vaders zijn en meten zijn. Vaders voor kinderen, maatschappelijke vaders voor hun gemeenschap, vaderlijke eigenschappen die aanspreken en bijdragen aan veerkracht op alle niveau’s. 

De afwezigheid daarvan bezorgt ons veel werk: alleenstaande moeders met opvoedvraagstukken bij puberjongens, volwassen mensen die eigenlijk nog steeds verweesd zijn en weinig gezond zelfbesef, kwetsbare meiden en vrouwen die door het ontbreken van vaderschap niet goed vorm kunnen geven aan hun leven en aan hun grenzen. Het zijn maar een paar voorbeelden met verstrekkende gevolgen. Dus vaders: wees vader. En als je niet weet hoe, ga op zoek naar andere vaders. Of laat je coachen. Zoals Harm Oosterhuis doet bij Hunter coaching (www.huntercoaching.nl).

Maurits van Urk

Maurits van Urk

Ik ben Maurits. Naast Liesbeth ben ik de eigenaar van Blended Family. Over het ontstaan van ons bedrijf en onze visie kan je elders op deze site meer lezen. Mijn bijdrage aan de praktijk is naast alle producten die we aanbieden, het ondernemende deel. Ik houd er van om mensen en zaken in proces en beweging te te krijgen. Dat past goed bij het wat creatieve, licht ongeduldige karakter wat ik heb. Mensen ervaren mij als een warm, direct en betrokken mens en therapeut. Ik doe vrijwel alles met overgave. Ik houd van mensen die – net als ik – veel meemaken of meegemaakt hebben en daar mee leren te dealen of verdragen. Ik heb dan ook expertise en een voorliefde voor complexiteit: in samenwerking, in gezinnen, in mensen zelf. Om daarin te zoeken naar wat wel kan. Ik werk trouwens vanuit de Gestalttherapie. Wat dat is? Kom dan een keer koffie doen. Merk je het zo.