Brainspotting_2_compressed_1200x900-696x522

Brainspotting

Brainspotting is een therapie die helpt bij het verwerken van emotionele en psychologische trauma’s. Het idee erachter is dat onze ogen verbonden zijn met onze hersenen en dat ze kunnen helpen bij het lokaliseren en genezen van trauma’s. 

Tijdens een brainspotting-sessie wordt je gevraagd om een specifiek punt in je gezichtsveld te focussen. Dit punt wordt beschouwd als een “brainspot” en het is gekoppeld aan een specifiek emotioneel of traumatisch geheugen. Terwijl je naar dit punt kijkt, worden je hersenen gestimuleerd om de verborgen emoties en spanningen die verband houden met het trauma naar boven te halen.

De therapeut begeleidt je tijdens de sessie en helpt je om je bewust te worden van je emoties en gedachten terwijl je naar het brainspot kijkt. Dit kan soms intens zijn, maar het doel is om de opgeslagen emoties en trauma’s te verwerken en los te laten. 

Brainspotting kan nuttig zijn voor mensen die last hebben van angsten, posttraumatische stressstoornis (PTSS), depressie, verslavingen en andere psychologische problemen. Het kan helpen bij het verminderen van de symptomen en het bevorderen van emotioneel herstel. Het is belangrijk op te merken dat brainspotting een aanvullende therapie is en het is raadzaam om met een getrainde therapeut te werken om de beste resultaten te behalen.

Helpt op verschillende manieren

Brainspotting kan je op verschillende manieren helpen, afhankelijk van wat je nodig hebt. Hier zijn enkele mogelijke voordelen:

  1. Het verwerken van trauma: Brainspotting kan je helpen om nare ervaringen te verwerken en de bijbehorende emotionele pijn los te laten. Het helpt je om vastzittende emoties te verminderen, waardoor je je lichter en bevrijd kunt voelen.
  2. Minder last van symptomen: Als je last hebt van angst, paniekaanvallen, depressie of posttraumatische stressstoornis (PTSS), kan brainspotting helpen om deze symptomen te verminderen. Het kan je helpen om beter met stress om te gaan en je over het algemeen beter te voelen.
  3. Beter zelfinzicht: Brainspotting helpt je om jezelf beter te begrijpen, inclusief je gedachten, emoties en gedragspatronen. Door bewust te worden van deze patronen, kun je werken aan persoonlijke groei en verandering.
  4. Verbeterde prestaties: Brainspotting kan ook worden gebruikt om prestaties te verbeteren, bijvoorbeeld in sport, kunst of werk. Het kan helpen om blokkades te verminderen, je focus te vergroten en je zelfvertrouwen te verbeteren.