Hoe moet je scheiden

  • Berichtcategorie:Voor je relatie
  • Leestijd:4 minuten gelezen
Hoe moet ik scheiden?

Hoe moet je scheiden?

Een echtscheiding is een complex proces dat zowel emotionele als praktische aspecten heeft. In een ander blog gaan we meer op de emotionele aspecten in.

Belangrijk vooraf: er zijn best wat bureaus die (op afstand) voor een vaste lage prijs de scheiding regelen. Dat lijkt financieel aantrekkelijk. Onze ervaring is dat dat alleen werkt als je een “eenvoudige” scheiding hebt; dus als je geen kinderen hebt waar afspraken over moeten komen, of als je allebei geen eigen onderneming hebt.

Dat gezegd hebbend, wat is globaal de volgorde?

  • Maak een afspraak bij voorkeur met een mediator. Je zit in een emotionele achtbaan, of je nou gekozen hebt om te scheiden of dat er voor je gekozen is. Dat helpt niet bij alle rationele keuzes die je moet maken. Een mediator helpt jullie samen om de scheiding te regelen. Als het ingewikkeld is (om welke reden ook) kan je naar een advocaat die gespecialiseerd is in echtscheidingen (familierecht advocaten van de vFas). Ze kunnen je informeren over regels en je begeleiden bij het indienen van de juiste documenten.
  • Leg je financiën vast. Verzamel documenten zoals bankafschriften, belastingaangiften, leningen en andere financiële documenten.
  • Bespreek de omgangsregeling met je partner. Bedenk hoe de verzorging en opvoeding van de kinderen zal plaatsvinden en welke financieel verantwoordelijkheid er zal zijn. Maak een ouderschapsplan
  • Leg je bezit vast. Het is belangrijk om te beslissen wie wat zal krijgen in geval van een scheiding.
  • Indienen van de echtscheidingspapieren. Dit moet gedaan worden door de persoon die de echtscheiding aanvraagt.
  • Wacht op de uitspraak van de rechter. Dit kan even duren.
  • Je scheiding wordt ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.
  • Nadat de rechter een uitspraak heeft gedaan, moeten beide partijen zich aan de regels houden. Dat geldt dan zowel voor de afspraken over de boedel als het ouderschapsplan

Deze stappen zien er vrij droog uit. Maar het vraagt veel. Emoties en regelarij lopen door elkaar. Wil je een sparring partner, bel ons dan eens.

Maurits van Urk

Maurits van Urk

Ik ben Maurits. Naast Liesbeth ben ik de eigenaar van Blended Family. Over het ontstaan van ons bedrijf en onze visie kan je elders op deze site meer lezen. Mijn bijdrage aan de praktijk is naast alle producten die we aanbieden, het ondernemende deel. Ik houd er van om mensen en zaken in proces en beweging te te krijgen. Dat past goed bij het wat creatieve, licht ongeduldige karakter wat ik heb. Mensen ervaren mij als een warm, direct en betrokken mens en therapeut. Ik doe vrijwel alles met overgave. Ik houd van mensen die – net als ik – veel meemaken of meegemaakt hebben en daar mee leren te dealen of verdragen. Ik heb dan ook expertise en een voorliefde voor complexiteit: in samenwerking, in gezinnen, in mensen zelf. Om daarin te zoeken naar wat wel kan. Ik werk trouwens vanuit de Gestalttherapie. Wat dat is? Kom dan een keer koffie doen. Merk je het zo.